Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna de prostata (HBP)

Adenomul de prostata este cea mai frecventa afectiune a prostatei, fiind o tumora benigna intalnita cu incidenta crescuta la barbatii peste 60 de ani.

Desi nu este o boala cu risc vital, simptomatologia de tract urinar inferior, caracteristica bolii, poate afecta in mare masura calitatea vietii bolnavilor. Este foarte important sa acorzi o atentie deosebita simptomelor alarmante si sa apelezi urgent la un consult de specialitate, la un medic urolog.

Primele simptome pot fi:

 • urinari frecvente in cursul noptii sau nicturie (mai mult de 2 ori);

 • un inceput ezitant al urinarii ( barbatul asteapta un timp pana incepe sa urineze);

 • jet urinar cu presiune slaba;

 • jet urinar intermitent sau intrerupt;

 • urinare dificila - pacientul se forteaza sa urineze-si sa evacueze vezica urinara;

 • urinare prelungita din cauza faptului ca presiunea jetului este scazuta;

 • senzatia de golire incompleta a vezicii urinare;

 • senzatia brusca si imperioasa de a urina, aproape imposibil de amanat;

 • infectii urinare tratate, insa recidivante;

 • hematurie intermitenta,(prezenta sangelui in urina). Prezenta sangelui in urina poate fi semnul unei afecţiuni grave, de aceea este foarte importanta prezentarea in cel mai scurt timp la urolog.

Prezenta acestor simptome nu certifica diagnosticul de adenom al prostatei, intrucat exista si alte afectiuni ale tractului urinar inferior ce pot induce aceeasi simptomatologie. Astfel, infectii ale tractului urinar, litiaza vezicala (pietrele din vezica urinara), prostatitele (inflamatii ale tesutului prostatic), cancerul de prostata sau cancerul vezical sunt numai cateva dintre afectiunile ce pot avea simptomatologie comuna cu adenomul de prostata.

Dezvoltarea adenomului de prostata este influentata de alterarea echilibrului estrogen-testosteron. Dezechilibrul acesta explica dezvoltarea bolii dar nu poate explica declansarea ei.

Nu exista nici o dovada clara ca fumatul, vasectomia (sectiunea chirurgicala a canalelor deferente), obezitatea, consumul anumitor alimente sau ingestia unor cantitati mari de alcool pot duce la aparitia adenomului de prostata. Boli cronice cum ar fi hipertensiunea si diabetul au fost descoperite mai frecvent in asociere cu adenomul de prostata, dar, data fiind frecventa crescuta a acestora la varste inaintate, este foarte probabil ca asocierea lor să fie mai degraba o coincidenta.

Singurii factori asociati aparitiei si dezvoltarii adenomului de prostata sunt varsta si statusul hormonal (nivelul de testosteron in special), ambii factori fiind in prezent imposibil de controlat.

Diagnosticul in cazul adenomului de prostata se face in baza unui examen clinic (anamneza medicala, palpare, tuseu rectal) si a rezultatelor obtinute in uma investigatiilor paraclinice: PSA (prostate specific antigen - antigenul prostatic specific) si ecografie pelvina.

Dupa varsta de 50 de ani sunt recomandate efectuarea tuseului rectal, dozarea PSA (antigen prostatic specific) si un examen ecografic anual.

In fazele incipiente se recomanda tratamentul medicamentos, in asa numita faza de prostatism. Tratamentul consta in administrarea unor principii medicamentoase care actioneaza asupra componentei musculare si a celei glandulare a prostatei, ducand la ameliorarea simptomelor. Adenomul de prostata este o boala care se agraveaza in timp. De aceea, tratamentul medicamentos trebuie sa fie cat mai precoce si administrat timp indelungat. Tratamentul nu trebuie sa fie intrerupt, chiar daca simptomele bolii au disparut

Bolnavii care nu si descopera boala la timp, vor ajunge pana la urma la tratament, dar intr-o faza a bolii mult mai avansata. In fazele avansate se va apela la:

 • interventia chirurgicala (eliminarea tesutului patologic);

 • tratamentul endoscopic care consta in sectionarea electrica a adenomului cu ajutorul unei anse, procedeu numit rezectia transuretrala a prostatei;

 • electrovaporizarea transuretrala a prostatei, intensitatea curentului din ansa ducand la vaporizarea tesutului patologic.

In cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta Policlinicii APACA (cabinet 23A), pretul ecografiei abdominale cu interpretare si cu recomandarile aferente este de 100 lei.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 2.0832" N, 26° 3' 7.7472" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon