Ecografia tiroidiană

Glanda tiroidă reglează multe dintre funcțiile organismului, având un rol major în starea de sănătate a individului. Pe parcursul vieții, funcția tiroidiană prezintă fluctuații în activitatea hormonală. De aceea, când aceasta secretă prea puțini sau prea mulți hormoni, apar o serie de tulburări în corpul uman. Când ne îngrășam, primul lucru pe care dăm vina sunt caloriile şi excesele alimentare. Însă în momentul în care o persoană se îngrașă rapid și necontrolat, atunci poate să fie vorba despre o afecțiune a acestei mici glande în forma de fluture, hipotiroidia. Reversul îl prezintă scăderi accentuate în greutate, apariția tahicardiei, irascibilitatea cvasipermanenta etc, putând fi vorba de hipertiroidie.

Tiroida este un organ impar și median, situat în regiunea anterioară şi inferioară a gâtului înaintea și pe laturile conductului laringo-traheal. Are forma literei H, fiind formată din doi lobi dispuși vertical, legați între ei printr-un istm.

Ecografia este metodă imagistică de explorare a glandei tiroide, fiind considerată actualmente cea mai accesibilă metodă de investigație a parenchimului tiroidian.

Aceasta investigație descrie structura internă a glandei tiroide şi anatomia regională fără a folosi radiații ionizante sau substanțe de contrast iodate. Pentru obținerea imaginilor sunt folosite ultrasunetele, astfel metoda este sigura, nu lezează țesuturile și este mai puțin costisitoare decât oricare altă procedură imagistică.

Pe parcursul examinării ecografice pacientul este așezat confortabil, investigația în sine durează câteva minute, nu necesită oprirea terapiei sau pregătirea pacientului.

Evaluarea ecografică a tiroidei presupune:

  • măsurarea cu exactitate a dimensiunilor glandei tiroide; Ecografia furnizează cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei şi este utilă în diferențierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene.
  • evaluarea structurii și vascularizației parenchimului tiroidian;
  • identifică leziuni focalizate intraparenchimatoase, dar nu diferențiază cu precizie maxima leziunile benigne de cele maligne.
  • identifică modificări tiroidiene difuze.

S-a constatat că dereglările glandei tiroide se întâlnesc de 5 ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Este recomandată efectuarea unei ecografii tiroidiene o data pe an, mai ales după vârsta de 40 de ani, dar și după ce ați născut, nefiind însă exclusa investigarea tiroidei și mai devreme de această vârstă. Ecografia tiroidiană trebuie efectuată când exista o suspiciune de diagnostic apărută în urma istoricului medical şi examenului fizic, dar și ca prevenție.

Ecografia glandei tiroide a devenit o extensie a examenului clinic, o examinare indispensabilă pentru stabilirea corectă a diagnosticului. Examinare cât mai minuțioasă și o descriere cât mai corectă a structurii tiroidiene ghidează clinicianul către diagnostic și un tratament cât mai corect.

În cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I, Parter, prețul ecografiei tiroidiene cu interpretare și cu recomandările aferente este de 150 lei.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon