Electrocardiograma sau ECG, ce este și când trebuie efectuată?
Electrocardiograma este un test simplu, non-invaziv care măsoară activitatea electrică a inimii. Nu există riscuri asociate cu efectuarea unei electrocardiograme. Acesta este un test foarte sigur.
Electrocardiograma este, de asemenea, cunoscut ca un ECG sau EKG. Problemele cardiace afectează adesea activitatea electrică a inimii. Medicul vă poate recomanda un EKG dacă aveți simptome sau semne care pot sugera o problemă cardiacă, cum ar fi: durere în piept (angina pectorală), dificultăți la respirație (dispnee), vă simțiți obosit sau slăbit, aveți palpitații. De asemenea, medicul vă poate recomanda acest test atunci când, la auscultația cardiacă se detectează sufluri (sunete neobișnuite), sau dacă aveți vârsta de peste 50 de ani, sau dacă aveți un istoric familial de boli de inimă.
Inima poate fi descrisă ca o pompă musculară formată din patru cămăruțe: două numite atrii și două ventriculi. Pompa se contractă ritmic datorită unui sistem electric natural care o stimulează automat. Activitatea acestui sistem electric natural și a mușchiului inimii este verificată prin ECG.
Pe baza electrozilor aplicați direct pe piele, o electrocardiogramă înregistrează imaginea activității electrice a inimii dumneavoastră pentru timpul în care sunteți monitorizat. Cu toate acestea, unele probleme cardiace sunt tranzitorii, nu vă afectează constant, de aceea înregistrarea ECG poate da un rezultat în limite normale, neexcluzând însă o eventuală afecțiune cardiacă. În aceste cazuri, este posibil să aveți nevoie de o monitorizare mai lungă sau de investigații suplimentare. Electrocardiograma reprezintă un test de rutina, ușor de efectuat, aduce informații valoroase în conturarea unui diagnostic, însă are limitele lui, de aceea, în cazul suspicionării unei patologii cardiace se recurge la completarea testelor cu test ECG de efort, monitorizare ECG/24 ore (Holter ECG) etc.
Medicul care efectuează electrocardiograma trebuie informat asupra medicației pe care pacientul o are prescrisă. Înainte de efectuarea ECG-ului, pacientul trebuie să-și îndepărteze toate bijuteriile și hainele de pe jumătatea superioară a corpului, de la nivelul mâinilor și a picioarelor. În timpul electrocardiogramei pacientul va sta întins pe un pat, nu va vorbi, nu se va mișca. Zonele de la nivelul pieptului, mâinilor și a picioarelor unde vor fi plasați electrozii, sunt curățate și eventual rase, pentru a furniza o suprafață curată și netedă. Între piele și electrozi poate fi plasat un gel special sau niște mici tampoane îmbibate cu alcool sanitar, pentru a îmbunătăți conducerea impulsurilor electrice. După terminarea investigației electrozii și gelul sunt îndepărtați. Pe durata efectuării testului, pacientul nu trebuie să se miște sau să vorbească, deoarece activitatea musculară poate influența rezultatul. Uneori, medicul poate ruga pacientul să-ți țină respirația pentru câteva secunde. O electrocardiogramă durează în medie 5 până la 10 minute.
În cadrul RODOCTOR MEDICAL CENTER din incinta APACA, Corp I, Parter, prețul unei electrocardiograme (ECG) cu interpretare și cu recomandările aferente este de 80 lei.