Ecografia salvează vieți

Ecografia sau ultrasonografia (sonografia) reprezintă una din investigațiile medicale diagnostice de bază, de rutină, folosită actual. Este considerată ca făcând parte din spectrul investigațiilor imagistice.

Bazele sonografiei au fost stabilite încă din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, prin studiul și utilizarea tehnologiei sonarelor. A fost folosită pentru prima dată în jurul anilor ’50, dar s-a dezvoltat susținut odată cu introducerea și dezvoltarea calculatoarelor.

Principiul este cel al utilizării undelor ultrasonore de frecvență înaltă (ultrasunete) emise de un dispozitiv special. Acestea traversează țesuturile corpului uman și emit ecouri ce sunt receptate, procesate și transformate în imagini ecografice.

Ecografia este de mai multe tipuri, în funcție de organele examinate la nivelul corpului uman, precum și de frecvența ultrasunetelor folosită în examinare (se utilizează transductori sau sonde de examinare diferiți). Putem da mai multe exemple, cele mai frecvente tipuri de examinare ecografica fiind:

  • Ecografia sau ultrasonografia abdominală ce poate fi generală sau poate fi subîmpărțită în ecografia etajului abdominal superior și cea etajului abdominal inferior sau pelvisului. Se examinează organele parenchimatoase, cavitare, existente în aceste zone ale organismului (de ex. vizualizarea pancreasului, ficatului, vezicii biliare, a rinichilor, splinei, vezicii urinare, organelor interne reproducătoare), precum și morfologia vaselor de sânge existente în aceste zone, a căilor biliare intra și extrahepatice.

O mențiune poate fi făcută în legătură cu ecografia abdominală pediatrică ce poate oferi informații suplimentare, și anume despre morfologia tubului digestiv (anse intestinale, colon, apendice etc), la adult acest lucru fiind efectuat cu mare dificultate.

  • Ecografia sau ultrasonografia tiroidiană studiază glanda tiroida cu toate componentele ei.
  • Ecografia cardiacă studiază morfologia cordului (pereți, cavități, valve), a vaselor principale (de ex, aorta, artera pulmonară etc), precum și cinetica inimii, aceasta fiind de o valoare deosebită în investigarea patologiei cardiace. În acest capitol putem discuta și despre ecografia transesofagiană, un tip special de ultrasonografie ce utilizează un transductor special în asociere cu metoda endoscopică (traseu de intrare esofagian), valoros în diagnosticul diverselor patologii cardiac (tromboze intracavitare etc).
  • Ecografia sau ultrasonografia mamară studiază morfologia sânilor, a țesutului mamar, fiind o metodă foarte valoroasă atât de screening, cât și de diagnostic în patologia sânilor (în special detecția unor tipuri de cancere mamare).
  • Ecografia sau ultrasonografia de parți moi studiază structuri situate superficial, în diferite zone ale organismului (de ex. ganglioni situați superficial, nervi, diferite structuri nodulare sau tumorale, structuri musculare etc).
  • Ecografia sau ultrasonografia articulară studiază structurile articulare, precum și patologiile acestora, sunt folosite în reumatologie, ortopedie.
  • Ecografia sau ultrasonografia DOPPLER reprezintă o altă investigație larg folosită, studiază vasele de sânge, atât vene, cât și artere din diferite zone ale organismului. Se observa atât morfologia, dar se măsoară și viteza de curgere a sângelui (se folosesc diferiți coeficienți de viteză, rezistivitate). Se discută despre ecografia Doppler arterială (de ex. Doppler de carotide, Doppler de artere cerebrale, Doppler de artere femurale etc – folosite frecvent în cardiologie, neurologie, medicină vasculară) şi ecografie Doppler venoasă (studiază venele și patologia acestora, cea mai frecventă fiind ultrasonografia Doppler de vene ale membrului inferior atât de utilă în diagnosticul bolii varicoase de membru inferioare și a complicațiilor asociate).
  • Ecografiile pediatrice includ, pe lângă tipurile de ecografii discutate anterior, și alte examinări mai speciale, cum ar: ecografia de sold a nou născutului, ecografia transfontanelară a nou născutului etc.
  • Ecografiile sau ultrasonografiile ginecologice reprezintă un alt segment imagistic important, putem discuta despre ecografiile ginecologice transabdominale, examinările ginecologice transvaginale (cu introducerea unui transductor special în vagin, oferă informații precise și de o acuratețe mare). De asemenea, un capitol important îl reprezintă ultrasonografiile de sarcină (de urmărire a evoluției dezvoltării embrionului uman, respective fătului). Ultrasonografiile de morfologie fetală pot fi 3D, 4D, cu acuratețe foarte mare în descrierea morfologiei fetale, precum și în depistarea eventualelor malformații ce pot apărea.

Se poate discuta și despre utilizarea ecografiei asociată cu alte investigații invazive de diagnostic sau tratament (de ex. puncție de organ ghidata ecografic, eco endoscopii etc).

Mai putem discuta, în final, și despre o clasificare a ecografiilor ce studiază în detaliu un anumit organ sau aparat/sistem din organismul uman, de exemplu: ecografii urologice, nefrologice (studiază aparatul urinar, prostata), ecografii endocrinologice (studiază diferite glande endocrine) etc.

RODOCTOR MEDICAL CENTER vă oferă servicii medicale de specialitate, prin efectuarea examenului clinic complet, efectuarea investigațiilor de bază, interpretarea rezultatelor de laborator și paraclinice, efectuare electrocardiogramă (EKG) și ecografie generală cu interpretare.

Locaţia

RODOCTOR MEDICAL CENTER
Bulevardul Iuliu Maniu, Nr 7, incinta APACA, Corp I, Parter
Bucuresti, Sector 6
România
44° 26' 1.8312" N, 26° 3' 7.524" E
RO
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon