Ecografie tiroidiana

Ecografia este metodă imagistică de explorare a glandei tiroide, fiind considerată actualmente cea mai accesibilă metoda de investigație a parenchimului tiroidian.

Această investigație descrie structura internă a glandei tiroide și anatomia regională fără a folosi radiații ionizante sau substanțe de contrast iodate. Pentru obținerea imaginilor sunt folosite ultrasunetele, astfel metoda este sigură, nu lezează țesuturile și este mai puțin costisitoare decât oricare altă procedură imagistică.

Pe parcursul examinării ecografice pacientul este așezat confortabil, investigația în sine durează câteva minute, nu necesita oprirea terapiei sau pregătirea pacientului.

Evaluarea ecografica a tiroidei presupune:

  • măsurarea cu exactitate a dimensiunilor glandei tiroide. Ecografia furnizează cu acuratețe date despre dimensiunile tiroidei și este utilă în diferențierea nodulilor solizi de chisturile tiroidiene.
  • evaluarea structurii și vascularizației parenchimului tiroidian;
  • decelează leziuni focalizate intraparenchimatoase, dar nu diferențiază cu precizie maximă leziunile benigne de cele maligne;
  • identifică modificări tiroidiene difuze.

Ecografia glandei tiroide a devenit o extensie a examenului clinic, o examinare indispensabilă pentru stabilirea corectă a diagnosticului. Examinare cât mai minuțioasă și o descriere cât mai corectă a structurii tiroidiene ghidează clinicianul către diagnostic și un tratament cât mai corect.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
LinkedIn icon